Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.04.2019

У прокуратурі Харківської області імплементують спільний з Консультативною місією ЄС проект оцінки ефективності роботи прокурорів (фото, відео)

18 квітня в прокуратурі Харківської області відбувся круглий стіл щодо впровадження нової системи оцінки ефективності роботи прокурорів.

У засіданні взяли участь представники Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) Фабіан Льовенберг та Гатіс Донікс, заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська, проректор Національної академії прокуратури України Юрій Севрук, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, перший заступник прокурора Одеської області Олександр Саулко, заступник прокурора Львівської області Галина Борейко, прокурор Донецької області Євген Бондаренко. 
 
 
Звертаючись до учасників круглого столу, прокурор Харківської області зазначив, що співпраця прокуратури регіону та Консультативної місії триває майже 5 років.
 
 
«За цей час ми пройшли шлях від коротких ознайомчих зустрічей, на яких лише відшукували точки дотику, до постійного представництва місії у Харкові та функціонування одразу 6 робочих груп за участі прокурорів. Пошук нових методів та механізмів функціонування правоохоронної системи стосувався майже всіх сфер діяльності прокурора. Від щорічної програми безпеки, нових форм розгляду звернень громадян до боротьби з організованою злочинністю», - сказав Ю. Данильченко.
 
 
Прокурор області акцентував увагу на тому, що важливість сьогоднішнього заходу важко переоцінити, оскільки саме з оцінки ефективності діяльності працівника у будь-якій структурі починається її успішність та професійність.
 
«Саме від прозорого і зрозумілого механізму оцінки залежать самостійність та захищеність кожного працівника прокуратури. Лише за наявності чітких правил гри можна говорити про диференційовану систему оплати праці, про незалежність прокурора від незаконного звільнення або упередженого ставлення, про загальний професійний рівень органів прокуратури», - зауважив він.  
 
  
 
За словами Ю. Данильченка, створення нової системи оцінки індивідуальної діяльності прокурора на базі передового європейського досвіду – це великий крок до незалежного, самостійного, відповідального та професійного прокурора.
 
Кажучи про необхідність запровадження нового оцінювання роботи прокурора, керівник компоненту з питань верховенства права КМЄС Фабіан Льовенберг додав, що робота над проектом триває вже 2,5 роки. Він реалізовується у трьох регіонах – Харківській, Одеській та Львівській областях. В кожному із трьох зазначених регіонів оцінювання вже пройшли близько 30 прокурорів. Участь у цій роботі вони брали на добровільній основі.
 
 
«Основний посил нової системи в тому, що робота прокурорів має оцінюватися не лише за кількісними, а й за якісними показниками. Тепер закриття прокурором кримінального провадження або виправдувальний судовий вирок  не сприймається як безпосередній недолік в роботі. Тепер ми оцінюємо, наскільки ретельно поставився прокурор до роботи із зібрання всіх необхідних доказів. Такий підхід дає можливість прокурорам займатися основними питаннями – захистом прав людей, додержанням букви закону»  - наголосив Ф. Льовенберг.
 
 
Заступник Генерального прокурора України Анжела Стрижевська відзначила, що одним з найскладніших питань в оцінюванні діяльності працівників прокуратури є визначення критеріїв такої оцінки. Сьогодні в критерій оцінки якості роботи прокурора покладаються одночасно показники його високої професійності, високого освітнього рівня, а також навичок у практичному застосуванні.
 
 
«Такий формат дає можливість оцінити діяльність прокуратури в цілому та спонукає працівників до самовдосконалення, прагнення отримати більшу кваліфікацію, кар’єрне зростання»,  - підкреслила А. Стрижевська.
 
Вона наголосила, що наразі для кваліфікаційного оцінювання роботи прокурорів необхідно врегулювати це питання законодавчо: «Ми готові разом з нашими європейськими партнерами готувати відповідні пропозиції щодо змін у законодавстві для того, щоб така оцінка мала загальнодержавний характер», - наголосила вона.
 
 
За словами проректора Національної академії прокуратури України  Юрія Севрука,  питання оцінки прокурорів порушувалося давно.
 
«Оцінка підлеглих прокурорів керівником дуже часто залежить від суб’єктивних факторів. Цей проект дозволить надати прокурорам зрозумілі критерії оцінки їхньої діяльності, а також дасть громадськості зрозуміти, за що конкретно відповідає прокурор і як треба оцінювати його діяльність», - зауважив Ю. Севрук.
 
 
Окремо Юрій Данильченко зупинився на запровадженні пілотного проекту безпосередньо в Харківській області: «Результати роботи бралися за 2018 рік. Оцінка проводилася за 26 критеріями. Ті 30 прокурорів-добровольців, які погодилися  пройти оцінювання за новою схемою, показали себе достойно. В той же час впровадження нової системи виявило низку недоліків у діючому механізмі. Завдяки співпраці з європейськими фахівцями ми розуміємо, як саме треба змінити наші внутрішні інструкції для остаточної імплементації нового алгоритму оцінки».
 
 
Ю. Данильченко підкреслив, що прокурори Харківської області продовжують плідну співпрацю з представниками Консультативної місії: «У нас  багато планів на майбутнє. І я, як керівник регіональної прокуратури, можу запевнити, що і цього року, і в наступні наші зв’язки з  місією будуть лише поглиблюватися. Ми не зупинимося на впровадженні лише цього проекту. Планів чимало, і Харківщина як столиця юридичної думки, сподіваюсь, і надалі буде тримати лідерство у цьому напрямку».
 
 
 
Більше фото - тут
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2545