Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.02.2020

За позовом прокуратури суд зобов’язав підприємство повернути у держвласність 627 гектарів землі вартістю 54,5 млн грн

Господарський  суд Харківської області задовольнив позов Харківської місцевої прокуратури №6 та зобов’язав підприємство повернути у відання держави землі загальною площею 627 га вартістю 54,5 млн грн.

Як розповів керівник місцевої прокуратури Андрій Яковлев, у 2004 році між Харківською РДА та юридичною особою укладено договір оренди земель, в тому числі 627 га багаторічних насаджень. У 2008 році вказаний договір в судовому порядку визнаний недійсним на майбутнє. На виконання судового рішення скасовано державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки від 10 листопада 2004 року.
 
Умовами вказаного договору оренди земельної ділянки передбачалося, що в разі припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду, згідно з проектом рекультивації земельної ділянки.
 
Разом з цим, встановлено, що орендовані землі, в тому числі 627 га багаторічних насаджень, Харківській РДА назад не повертались. Проект рекультивації земельної ділянки не розроблявся та на розгляд місцевій державній адміністрації не подавався.
 
В подальшому, упродовж 2009-2017 року, не повернувши у розпорядження держави земельну ділянку, за відсутності оформлених правовстановлюючих документів на землю,  юридична особа фактично займала та використовувала для ведення товарного сільськогосподарського виробництва 627 га багаторічних насаджень. Також здавала в оренду сади, які розташовані на землях державної власності.
 
Довідково: На даний час судове рішення не набрало законної сили, оскільки триває строк на апеляційне оскарження.
 
Після набрання рішенням суду законної сили місцевою прокуратурою буде вжито заходів щодо його реального виконання.
 
Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2402