Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.06.2020

Збитки на суму майже 1 млн 200 тис. грн: двом посадовцям ДП «Завод «Електроважмаш» повідомлено про підозру (ВІДЕО, ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської місцевої прокуратури № 3 повідомлено про підозру представнику вищого керівництва ДП у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки), а також одному з директорів — у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України (розтрата чужого майна службовою особою шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинена у великому розмірі).

За інформацією прокурора області Олександра Фільчакова, у ході досудового розслідування встановлено, що між ДП «Завод «Електроважмаш» та підприємством, розташованим в м. Лондоні, укладено договір на поставку обладнання.

У період з грудня 2019 по квітень 2020 року один з директорів зазначеного підприємства, узгоджуючи поставки тягового агрегату, достовірно знав, що його планова собівартість та фактична вартість виробництва є вищою за ціну продажу.

Незважаючи на те, що представнику вищого керівництва заводу було відомо про даний факт, вказаний керівник, несумлінно ставлячись до своїх службових обов’язків, підписав специфікацію та додаткову угоду, згідно яким передбачено поставку агрегату покупцеві за заниженою ціною.

У подальшому один з директорів ДП підписав дві міжнародні товарно-транспортні накладні, відповідно до яких підприємство відвантажило чотири одиниці тягового агрегату на користь іноземного підприємства. При цьому встановлено, що кінцевим вантажоотримувачем є Брянський машинобудівний завод, який є найбільшим виробником маневрових та магістральних тепловозів у Російській Федерації.

Загальна сума збитків, завданих державному підприємству, складає майже 1 млн 200 тис. грн.

Представнику вищого керівництва заводу, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Санкція ч. 4 ст. 191 КК України, за якою повідомлено про підозру директору підприємства, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Питання про обрання запобіжного заходу двом вказаним особам та відсторонення від займаних посад вирішується.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні  здійснює Індустріальний ВП ГУНП в Харківській області, оперативний супровід — Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 



Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 3088