Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.09.2020

Понад 612 млн грн збитків: керівник фермерського господарства відповідатиме перед законом

За погодженням з Харківською обласною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт стосовно керівника фермерського господарства за фактом порушення встановлених правил охорони та використання надр, що спричинило тяжкі наслідки, а також безгосподарського використання земель (ч. 4 ст. 240,  ч. 1 ст. 254 КК України).

Як повідомлялось раніше, у ході досудового розслідування встановлено, що керівник фермерського господарства, не маючи дозволу на користування земельними ділянками для використанням надр і належним чином оформленого спеціального дозволу (ліцензії) на видобуток корисних копалин, без гірничого відводу та плану розробки родовища корисних копалин, з липня по листопад 2019 року незаконно добував пісок у Вовчанському районі Харківської області. Так він утворив два кар’єри загальною глибиною майже 11 метрів. Надалі підприємець реалізовував добутий пісок іншим громадянам у вигляді товарної продукції.

Проведені інженерно-екологічна і судово-економічна експертизи показали, що несанкціонованим видобутком піску зловмисник створив небезпеку для довкілля та здійснив виведення земель із сільськогосподарського обороту, що призвело до втрати їхньої родючості і порушення структури ґрунту. Таким чином, державі заподіяно шкоду на понад 612 млн грн.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді  позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Досудове розслідування здійснювало слідче управління ГУНП в Харківській області.
 



Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2552