Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.02.2021

Нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях — результат перевірки обласної прокуратури

В січні поточного року обласною прокуратурою проведені перевірки в обласних відомствах підпорядкованих Міністерству юстиції та Міністерству охорони здоров’я України, з питань діяльності цих відомств при реалізації державної політики у сфері виконання кримінальних покарань, додержанні конституційних прав в’язнів та забезпеченні порядку і умов відбування ними покарання, а також виконанні територіальними підрозділами кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та пробації, кримінального покарання у виді конфіскації майна, та при лікуванні осіб в психіатричних закладах і закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України, а також спеціальних палатах лікарень області.

Перевірками встановлено, що вказаними відомствами вживається недостатньо заходів із забезпечення відомчого контролю за діяльністю підпорядкованих підрозділів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.    
 
Зокрема встановлено ряд проблемних питань з виконання на території області такого виду кримінального покарання як штраф, загальна сума несплати якого складає майже один мільйон гривень, а також кримінального покарання у виді конфіскації майна, коли незавершеними залишається 65 виконавчих проваджень вказаної категорії.
 
Поряд з цим, окремі проблеми існують з дотриманням конституційних прав і законних інтересів засуджених осіб, зокрема щодо забезпечення належного порядку і умов відбування ними покарання, їх матеріально-побутового забезпечення, додержання прав з охорони та оплати праці.
 
Також перевірками виявлені порушення законодавства в галузі охорони здоров’я при наданні втятим під варту та засудженим особам належної медичної допомоги в закладах охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України, а також при лікуванні осіб в психіатричних закладах та спеціальних палатах територіальних лікарень області.
 
Не вживається дієвих заходів із зменшення на території області рецидивної злочинності серед засуджених до кримінальних покарань не пов’язаних з позбавленням волі, а також з розшуку осіб, які ухиляються від відбування кримінальних покарань.
 
Задля невідкладного усунення виявлених перевірками порушень законодавства, причин і умов, що їм сприяли, а також притягнення винних до встановленої законом відповідальності, обласною прокуратурою керівникам Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції, філії Державної установи «Центр охорони здоров’я ДКВС України» у Харківській та Луганській областях, філії Державної установи «Центр пробації» в Харківській області, Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) та Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації внесено 6 документів прокурорського реагування, в порядку ст. 26 Закону України «Про прокуратуру».
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1856