Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.04.2021

Махінації з податковими кредитами — заблоковано виведення ПДВ на майже 700 млн грн

Харківською обласною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом підробки документів,що подавались для державної реєстрації суб’єктів господарювання (ч. 2 ст. 205-1 КК України).

У рамках діяльності міжвідомчої робочої групи з питань протидії та розкриття кримінальних правопорушень у сфері оподаткування під час досудового розслідування встановлено низку підприємств Харківського регіону, які упродовж 2020-2021 років накопичили майже 700 млн грн податкового кредиту з ПДВ за рахунок нібито придбання тютюнової продукції від виробника, яку фактично реалізовано за готівку поза бухгалтерським та податковим обліками.

Вжитими заходами заблоковано та не допущено незаконне розповсюдження «схемного» податкового кредиту на вказану суму підприємствам-вигодонабувачам.

Не полишаючи злочинних намірів, в березні цього року фігуранти кримінального провадження здійснили спробу використання «схемного»     податкового кредиту під виглядом реалізації тютюнових виробів кінцевому споживачу. Дії зловмисників припинено правоохоронцями.

Так, завдяки злагодженій та оперативній роботі Головного управління ДФС у Харківській області, Головного управління Державної податкової служби в області за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури зібрано додаткову доказову базу, на підставі якої Комісією з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних ГУ ДПС у Харківській області 06.04.2021 зазначене  підприємство внесено до категорії ризикових та заблоковано ліміт на загальну суму понад 8,5 млн грн.

На теперішній час слідство триває.

Довідково: наказом керівника Харківської обласної прокуратури від 05.03.2021 створено міжвідомчу робочу групу з питань протидії та розкриття кримінальних правопорушень у сфері оподаткування. Основним завданням зазначеної робочої групи, окрім іншого, є розробка і виконання спільних заходів з метою своєчасного виявлення, розкриття і припинення злочинів зазначеної категорії, а також забезпечення відшкодування збитків.




Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2002