Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.06.2021

Незаконне затримання на 9 діб на підставі фіктивного адміністративного протоколу — судитимуть поліцейського

Обласною прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно поліцейського Вовчанського відділу поліції ГУНП в Харківській області за фактом внесення недостовірних відомостей до офіційного документа (ч. 1 ст. 366 КК України).

За даними слідства, в листопаді 2016 року під час судового розгляду між суддею Вовчанського районного суду Харківської області і мешканцем м. Харкова виник конфлікт. Без прийняття будь-якого вмотивованого судового рішення суддя надала вказівку черговому наряду поліції вивести чоловіка із зали судових засідань. Поліцейський, розуміючи, що його дії є незаконними, а зазначений чоловік не вчиняв жодного з адміністративних правопорушень, склав стосовно нього протокол про вчинення адміністративного правопорушення за ст. 185 КУпАП, тобто за фактом злісної непокори законному розпорядженню, до якого вніс завідомо недостовірні відомості.
 
Того ж дня протокол направлено до районного суду Харківської області для розгляду по суті та розглянуто безпосередньо вказаною суддею, не дивлячись на її конфлікт із вказаним громадянином.
 
Керуючись особистими інтересами та демонструючи владність своїх повноважень, суддя проголосила завідомо неправосудну постанову, згідно якої чоловіка визнано винним та на нього накладено максимальне адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 15 діб.
 
За результатами оскарження судового рішення чоловік був звільнений від відбування адміністративного арешту, але лише на дев’яту добу.
 
Таким чином, саме складання поліцейським фіктивного протоколу про вчинення адміністративного правопорушення за ст. 185 КУпАП призвело до незаконного притягнення потерпілого до адміністративної відповідальності та перебування під адміністративним арештом, а фактично — до катування особи протягом 9 діб.
 
Досудове розслідування проводили слідчі Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харків) Територіального управління ДБР, розташованого у м. Полтаві, оперативний супровід здійснювали співробітники Управління СБ України в Харківській області.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 
Довідково: раніше стосовно судді Вовчанського районного суду обласною прокуратурою до суду скеровано обвинувальний акт за фактом постановлення завідомо неправосудного рішення (ч. 2 ст. 375 КК України).
 

Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 1487