Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.06.2021

Незаконні рішення Харківської міської ради — прокуратура домоглася повернення земельної ділянки вартістю 600 млн грн у відання держави (ФОТО)

Постановою Східного апеляційного господарського суду задоволено апеляційну скаргу Харківської обласної прокуратури на рішення суду першої інстанції, визнано незаконними та скасовано рішення Харківської міської ради про надання в оренду земельної ділянки площею 11 га та вартістю 600 млн грн.

За інформацією керівника Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова Аміла Омарова, встановлено, що рішенням 19 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 18.04.2018 №1049/18 товариству з обмеженою відповідальністю надано дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею понад 11 га із земель територіальної громади м. Харкова для будівництва житлового комплексу по вул. Наринській, 4.  Ринкова вартість вказаної земельної ділянки складає 600 млн грн.
 
Підприємство отримало право на оренду землі на підставі того, що йому на праві приватної власності належать нежитлові будівлі, розташовані на зазначеній земельній ділянці. Загальна площа нежитлових забудов становить близько 0,03 га. Отже, площа земельної ділянки, яка виділяється, перевищує площу нежитлових забудівель, розташованих на ній, майже в 326 разів.
 
Процедура передачі землі в оренду відбувалась без проведення земельних торгів, що є порушенням вимог ст. ст. 124, 134 Земельного кодексу України та ст. 16 Закону України «Про оренду землі».
 
При додержанні законної процедури передачі земельних ділянок в оренду місто могло б отримати суттєво більші надходження до місцевого бюджету у вигляді орендної плати. Крім того, порушення відповідної процедури спотворює конкуренцію на ринку будівництва об’єктів нерухомого майна у м. Харкові, що у свою чергу впливає на якість та різноманітність таких об’єктів.
 
Вказані порушення вимог законодавства стали підставою для направлення Харківською місцевою прокуратурою № 1 відповідного позову до Господарського суду Харківської області. Рішенням суду першої інстанції у задоволенні зазначеної позовної заяви відмовлено.
 
Не погодившись з рішенням місцевого господарського суду, заступник керівника обласної прокуратури звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою.
 
Завдяки послідовній позиції прокуратури постановою Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції задоволено, визнано незаконним та скасовано рішення  Харківської міської ради про надання в оренду вказаної земельної ділянки.
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1921