Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.06.2021

Прокуратура вимагає повернути державі земельну ділянку, на якій розташоване поселення Сподобівська Дуванка-2 доби бронза та Раннього Середньовіччя (ФОТО)

Куп’янською окружною прокуратурою Харківської області до Шевченківського районного суду Харківської області направлено позовну заяву в інтересах держави в особі Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації до ГУ Держгеокадастру у Харківській області, осіб та приватного підприємства про визнання незаконними та скасування наказу, визнання недійсними правочинів, скасування державної реєстрації речових прав, зобов’язання повернути земельну ділянку загальною площею 2 га, на якій розташована пам’ятка археології місцевого значення поселення Сподобівська Дуванка-2.

За інформацією керівника окружної прокуратури Едуарда Миргородського, встановлено, що у 2017 році наказом Головного управління Держгеокадастру у Харківській області без належного висновку органу виконавчої влади передано мешканці м. Харкова у приватну власність для ведення особистого селянського господарства земельну ділянку загальною площею 2 га, розташовану за межами населених пунктів на території колишньої Сподобівської сільської ради Шевченківського району Харківської області.

При цьому поселенню Сподобівська Дуванка-2 присвоєно статус пам’ятки археології місцевого значення наказом Міністерства культури України від 27.03.2013 №228, воно відноситься до доби бронзи II тис. н.е. та салтово-маяцької культури VIII – IX ст. н.е.

У подальшому зазначена земельна ділянка власником продана іншому громадянину, який, отримавши право власності, передав земельну ділянку сільськогосподарському підприємству в оренду для обробітку.

Вказані порушення вимог законодавства стали підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду. Наразі відкрито провадження у справі.
Захист культурної спадщини регіону заходами представницького характеру завжди був та залишається у фокусі роботи органів обласної прокуратури.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 
 

кількість переглядів: 1916