Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.06.2021

Прокуратура вимагає повернути в комунальну власність земельні ділянки вартістю 200 тис. грн

Дергачівською окружною прокуратурою Харківської області до Дергачівського районного суду Харківської області скеровано позовні заяви щодо повернення в комунальну власність земельних ділянок вартістю 200 тис. грн.

За інформацією керівника окружної прокуратури Катерини Шевцової, встановлено, що рішенням ХХХVII сесії V скликання Черкасько-Лозівської сільської ради Дергачівського району Харківської області від 10.10.2008 року фізичній особі надано у приватну власність земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства та садівництва. Загальна площа зазначених ділянок складає майже 0,5 га, а вартість — 200 тис. грн.
 
При цьому встановлено, що питання про передачу вказаних ділянок не розглядалися та не вирішувалися, а відповідні рішення сільською радою не приймалися, що є порушенням ст. 116 ЗК України.
 
У подальшому право власності на земельні ділянки зареєстровано за двома іншими фізичними особами на підставі договорів купівлі-продажу.
 
Рішенням  Малоданилівської селищної ради І сесії VII скликання №8 від 15.11.2017 розпочато процедуру реорганізації Черкасько-Лозівської сільської ради шляхом приєднання до Малоданилівської селищної ради. Отже, Малоданилівська селищна рада є правонаступником всього майна, прав та обов’язків Черкасько-Лозівської сільської ради.
 
Порушення норм чинного законодавства стали підставою для направлення прокуратурою позовів до суду про повернення зазначених земельних ділянок у власність територіальної громади в особі Малоданилівської селищної ради.
 
Довідково: Харківська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України). Встановлюється коло осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з незаконним виділенням земельних ділянок, та проводяться необхідні експертизи.
 

Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1744