Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.06.2021

Прокуратура зобов’язує місцеве самоврядування вжити заходів на набуття права власності на безхазяйне майно – будинок, у якому в 80-х роках XVIII ст. жив Г.С. Сковорода (ФОТО)

Куп’янською окружною прокуратурою Харківської області до Харківського окружного адміністративного суду направлено позовну заяву до Великобурлуцької селищної ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов’язання вчинити дії, спрямовані на визнання пам’ятки історії місцевого значення - будинку, у якому в 80-х роках ХVIII ст. жив Г.С. Сковорода, безхазяйним майном, та набуття права власності на безхазяйне майно органом місцевого самоврядування.

За інформацією керівника окружної прокуратури Едуарда Миргородського, встановлено, що будинок загальною площею понад 1500 м2 взято під охорону у 1972 році, а у 2008 році - віднесено до переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації. При цьому власника даного об’єкта нерухомого майна не встановлено, будь-яка інформація з цього приводу в органах охорони культурної спадщини відсутня. Незважаючи на це, органом місцевого самоврядування заходів щодо визнання права власності на згаданий об’єкт за територіальною громадою протягом тривалого часу не вжито, що призводить до того, що пам’ятка історії зазнає руйнації, оскільки будь-які ремонтні, реставраційні чи інші роботи, пов’язані із збереженням та схоронністю об’єкта культурної спадщини, не проводяться.
 
Вказані порушення вимог законодавства стали підставою для направлення прокуратурою відповідного позову до суду.
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 
 

кількість переглядів: 2412