Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.10.2021

Підробка негативних ПЛР-тестів від імені відомих українських лабораторій — викрито 10 осіб (ВІДЕО, ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури викрито 10 осіб за фактом шахрайства, підроблення документів, штампів і печаток, незаконного використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування та за фактом порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням (ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 229, ч. 1 ст. 325  КК України).

Як повідомив начальник відділу обласної прокуратури Андрій Жмутський, досудовим розслідуванням встановлено, що 27-річний уродженець м. Запоріжжя запропонував своєму батьку, який є власником туристичного агентства, підроблювати негативні ПЛР-тести для клієнтів фірми. До злочинного плану організатор залучив також рідного брата та знайомих.  Близько року 10 осіб, використовуючи соціальні мережі та інтернет-месенджери, надавали послуги з видачі паперових довідок про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 у різних регіонах України. Вказані особи діяли від імені українських бактеріологічних лабораторій.
 
Встановлено, що група осіб отримувала замовлення через месенджер та передплату в розмірі 400 грн. Після цього вони створювали підроблені документи, що містять реквізити медичної лабораторії, та віддавали їх за грошову винагороду замовникам, у тому числі через турагентство батька організатора.
 
19 жовтня 2021 року проведено більше 20 обшуків на території Київської, Харківської та Запорізької областей в офісах та за місцями проживання  фігурантів.
 
У ході обшуків виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, смартфони, банківські картки, прилад для виготовлення підроблених печаток та штампів,  підроблені печатки та штампи українських медичних лабораторій та окремих лікарів.
 
Наразі вирішується питання про повідомлення про підозру вказаним особам та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
 
Досудове розслідування проводять слідчі слідчого управління ГУНП в Харківській області, оперативний супровід здійснюють співробітники Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області.
 
Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2675