Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.11.2021

Прокуратура в судовому порядку оскаржує незаконне будівництво багатоповерхівки у Харкові

Київською окружною прокуратурою м. Харкова подано позов до фізичної-особи підприємця та до товариства з обмеженою відповідальністю про скасування реєстрації повідомлень про початок виконання будівельних робіт і декларацій про готовність об’єкта до експлуатації.

Як повідомив керівник окружної прокуратури Едуард Новіков, встановлено, що у Харкові побудовано багатоповерховий житловий будинок під виглядом реконструкцій окремих квартир за неналежним класом наслідків.
 
Зокрема, відповідно до абз. 13 ч. 5 ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», до незначних наслідків (СС1) не можуть бути віднесені житлові будинки понад чотири поверхи.
 
Встановлено, що всупереч вимогам законів України «Про архітектурну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності» замовник будівництва, фізична особа – підприємець, не має документа, який дає право виконувати будівельні роботи, а саме дозволу на виконання будівельних робіт, належно затвердженого проекту та містобудівних умов та обмежень для забудови земельної ділянки.
 
Таким чином, будівництво багатоповерхівки не може проводитись за декларативним принципом, тому замовник мав отримати дозвіл і погодити проект будівництва в установленому законом порядку.
 
На підставі поданих декларацій про готовність до експлуатації об’єкта підприємцем як замовником будівництва  було зареєстровано за собою право власності на низку квартир житлового комплексу. В подальшому, квартири відчужені на користь товариства з обмеженою відповідальністю, яке є власником земельної ділянки, де розташований об’єкт будівництва.

Вказані обставини стали підставою для направлення окружною прокуратурою позову до Господарського суду Харківської області.

Наразі судом відкрито провадження у справі.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2779