Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.06.2023

На захисті ефективного державно-приватного партнерства: прокуратура через суд домоглась розірвання концесійного договору щодо «ТЕЦ-2 Есхар»

Суд задовольнив позовну заяву Харківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Міністерства енергетики України до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання концесійного договору.

Встановлено, що у квітні 2012 року між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та ТОВ укладено концесійний договір щодо передачі у концесію державного підприємства «ТЕЦ-2 Есхар» строком на 49 років.
 
Прокуратурою виявлено, що ТОВ-концесіонером допущено численні порушення умов вказаного договору, зокрема невиконання зобов’язань щодо своєчасної оплати концесійних платежів та страхування об’єкту концесії, а також незабезпечення підприємства вугіллям.
 
Крім того, товариством з обмеженою відповідальністю допущено заборгованість за природний газ перед ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» на суму понад 126 млн грн, а також заборгованість з виплати заробітної плати перед працівниками підприємства та оператором ГРМ АТ «Харківгаз» за послугу розподілу природного газу на суму понад 40 млн грн тощо.
 
Результатом такого недбалого ставлення став зрив опалювального сезону 2022-2023 у смт Есхар Чугуївського району Харківської області із кількістю населення понад 5 тис. осіб, оскільки підприємство здійснює комбіноване виробництво теплової та електричної енергії, і на теперішній час є єдиним та безальтернативним постачальником тепла споживачам.
 
Невиконання концесіонером умов договору призводить до порушення інтересів держави, адже метою укладання договорів вказаної категорії на рівні профільних міністерств Кабінету Міністрів України є модернізація інфраструктури та підвищення якості суспільно значущих послуг.
 
У зв’язку з цим прокуратура звернулась з відповідною позовною заявою до Господарського суду Харківської області, яку задоволено. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1263