Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.02.2024

Олександр Фільчаков: підсумки роботи Харківської обласної прокуратури за 2023 рік

«Другий рік повномасштабного вторгнення рф на територію України. Працівники прокуратури розуміють, що конкретно очікують від них держава, суспільство та громадяни. Спільно з іншими правоохоронцями продовжуємо робити все можливе для боротьби не тільки з головним зовнішнім ворогом держави, а й – з внутрішніми», – акцентує увагу очільник обласного відомства.

Воєнні злочини
 
У 2023 році розслідувалося майже 19 тисяч кримінальних проваджень за ст. 438 КК України, 4 – за ст. 437 КК України та 1 – за ст. 442 КК України.
За фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України) повідомлено про підозру 42 особам у 24 кримінальних провадженнях, з них 33 військовим рф, 6 учасникам незаконних збройних формувань так званих «Л/ДНР».
На деокупованих територіях виявлено 25 приміщень, де катували мирних жителів. За наслідками досудового розслідування кримінальних проваджень зазначеної категорії повідомлено про підозру 16 особам: 13 з яких – військовослужбовці зс рф, в тому числі 2 найманці ПВК «Редут» та 1 співробітник фсб рф, та 3 військовослужбовці «ЛНР».
4 обвинувальні акти стосовно 8 осіб направлено до суду. Всі 8 обвинувачених є російськими військовими, серед них — два найманці ПВК «Редут». 
Робота щодо встановлення усіх командирів армії російської федерації, які віддавали злочинні накази та порушили закони та звичаї війни, триває.
 
Злочини проти основ національної безпеки
 
У справах за фактами вчинення державної зради, колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору та «коригування вогню» повідомлено про підозру 478 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 446 осіб, з яких судом розглянуто та призначено покарання 245 особам. 
За минулий рік за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури слідчими ТУ ДБР за фактами державної зради (ст. 111 КК України) повідомлено про підозру 30 особам (27 – заочно), з яких 20 – працівники поліції, 3 – працівники ДПС в області, 1– суддя, 3 - працівники лісових господарств, 1 – працівник митниці, 1 – працівник ДМС в області, 1 – працівник органів пробації.
 
Стан законності у сфері боротьби з корупційними правопорушеннями
 
До суду направлено 135 обвинувальних актів стосовно 156 осіб у кримінальних провадженнях про корупційні кримінальні правопорушення.
 
Стан законності у сфері боротьби з організованою злочинністє 
 
До суду направлено 25 обвинувальних актів стосoвно 117 осіб зі встановленою сумою спричинених збитків – майже 15 млн гривень. 
 
Незаконна порубка лісу та тіньовий обіг деревини
 
За результатами досудового розслідування у кримінальних провадженнях вказаної категорії до суду направлено 50 обвинувальних актів стосовно 60 осіб. Викрито 3 корупціонерів у сфері охорони лісів та поводження з відходами, а саме інспектора Держекоінспекції та лісників держлісгоспу. 
 
Представництво інтересів держави в суді
Судом відкрито провадження за позовами прокурорів на суму майже 27,2 млрд гривень, задоволено позовів на суму 14 млрд гривень. Реально виконано рішень суду на суму 3,7 млрд гривень. Площа повернутих земель у власність держави та територіальних громад складає 2658 га, у тому числі 612 га земель природно-заповідного та водного фондів. Розпочато 110 кримінальних проваджень. 
 
Приділяється увага актуальному питанню усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні землями оборони: у поточному році пред’явлено 5 позовних заяв щодо земель загальною площею 761,2 га та вартістю 5,3 млрд гривень. Задоволено 1 позов щодо земель площею 42,8 га та вартістю 269,3 млн гривень.
 
Інтереси держави у сфері забезпечення належного стану споруд цивільного захисту населення
 
Задоволено 35 позовів щодо 39 споруд цивільного захисту, площею 16 тис. кв. м, місткістю майже для 14,5 тисяч осіб.

кількість переглядів: 804