Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.11.2017

Вимоги прокуратури підтримані в касації: 9-поверховий «гараж»-самобуд має бути знесений

Вищий господарський суд України погодився з вимогами прокуратури і залишив без змін рішення судів перших двох інстанцій, якими  зведення 9-типоверхівки на вул. Полтавський шлях визнали незаконним та зобов’язали її власника привести будівлю у попередній стан.

Як повідомив керівник Харківської місцевої прокуратури №2 Олександр Фільчаков, підприємець, який самочинно звів на місці гаражу багатоповерхівку, повинен знести незаконні поверхи.
 
«За висновком судової будівельно-технічної експертизи, самобуд не відповідає жодним вимогам архітектурно-будівельних, протипожежних, санітарних та технічних норм. Більше того, через незадовільний технічний стан будівля є небезпечною, як для людей, так і споруд, розташованих поруч», - розповів О. Фільчаков.
 
Нагадаємо, навесні 2015 року до прокуратури надійшла інформація про незаконне зведення 9-поверхового будинку в одному із дворів Харкова.
 
Встановлено, що на місці одноповерхового цегляного гаражу його власник-підприємець звів 3-поверхову нежитлову будівлю та узаконив її. Пізніше, не маючи ніяких дозвільних документів на виконання будівельних робіт та проектної документації, він добудував «гараж» до 9-ти поверхів. Причому без врахування потужностей міських інженерних комунікацій - водопроводу, електромереж тощо.
 
У зв’язку з цим у грудні 2015 року прокуратура направила до Жовтневого районного суду м. Харкова позов щодо приведення будівлі у попередній стан шляхом знесення шести самочинно зведених поверхів. Вимоги були підтримані як судом першої інстанції (02.11.2016), так і апеляційним  господарським судом (25.07.2017).
 
Оскільки зловмисник ухилився від добровільного виконання рішення суду, минулого місяця поточного року прокуратура розпочала кримінальне провадження за ч.1 ст. 382 КК України (невиконання рішення суду, максимальна санкція – 3 роки позбавлення волі).
 
Більше того, власник гаражу, аби не зносити незаконно надбудовані поверхи, подарував третій особі половину нежитлової будівлі на перших трьох поверхах. У зв’язку з цим прокуратура направила до Жовтневого районного суду м. Харкова позов щодо визнання договору дарування недійсним.
 
Крім того, за фактом самочинного будівництва на самозайнятій землі триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.3 ст.197-1 КК України.


Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 9793