Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.07.2018

Прокуратура підозрює директора центру соцслужб у недбалості, що призвела до трагедії. Загинув 3-річний хлопчик

Харківська місцева прокуратура № 2 затвердила повідомлення про підозру директору Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді одного з районів міста за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

«Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку вересня 2017 року до центру звернувся громадянин із заявою щодо вилучення з родини його сестри двох малолітніх дітей 6 та 3 років. Чоловік розповів, що батько родини систематично б’є дітей», - повідомив керівник місцевої прокуратури Олександр Фільчаков.
 
Однак, за даними слідства, перевірку директор центру організувала лише «на папері». Фактично ж помешкання проблемної родини відповідні фахівці не відвідували. При цьому документи щодо перевірки склали формально – зі слів матері малюків, яка інформацію про насилля в сім’ї заперечила.
 
А вже наприкінці того ж місяця 3-річного хлопчика з цієї родини «швидка» доправила до лікарні, де від чисельних травм та фізичного виснаження дитина померла.
 
Як з’ясувалося в ході слідства, загиблого малюка та його старшого брата систематично бив батько. При цьому все відбувалося у присутності матері, однак вона навіть не намагалася зупинити знущання.
 
Після чергового побиття у серпні 2017 року у 3-річного хлопчика була переламана нога. А за кілька днів батько зламав сину ще і ребра. Дитина перестала ходити. Та, замість того, щоб відвезти малюка у лікарню, батько продовжував катувати дитину. Як наслідок, у хлопчика виникла ще й тяжка черепно-мозкова травма. Увесь цей час дитина страждала від фізичного болю та тривалий час нічого не їла. Потім – впала у кому.
 
Навіть після цього батьки не зверталися до лікарів. Швидку медичну допомогу викликала знайома матері,  яка прийшла у гості.  Однак врятувати хлопчика не вдалося.
 
«Відповідно до висновків експертів смерть дитини настала внаслідок голоду і постійного фізичного та психологічного насильства, що мало характер особливого мучення і тривало більше року», - розповів О. Фільчаков.
 
За недбале ставлення до своїх обов’язків, що призвело до трагедії, 48-річній посадовиці загрожує до 5 років позбавлення волі.
 
Довідково:
 
Обвинувальний акт стосовно батьків загиблого хлопчика наразі перебуває на розгляді суду.
 
26-річній матері інкримінується злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки та нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть (ст. 166, ч. 2 ст. 121 КК України).
 
31-річному батьку - катування, умисне нанесення тілесних ушкоджень та умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть (ч.1 ст. 127, ч.1 ст. 122, ч. 2 ст. 121 КК України).
 
На вимогу прокуратури чоловік на сьогодні перебуває під вартою. До жінки застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 4461