Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.12.2018

Харківська міськрада продала базу відпочинку у Старому Салтові втричі дешевше реальної вартості. Прокуратура через суд вимагає повернути майно місту (фото)

Харківська місцева прокуратура № 2 звернулася до Господарського суду області з позовом щодо визнання незаконним рішення про приватизацію бази відпочинку у Вовчанському районі. Серед позовних вимог прокурора також – визнання недійсним договору купівлі-продажу, укладеного між Харківською міською радою та одним з ТОВ.

Як розповів керівник місцевої прокуратури Олександр Фільчаков, йдеться про базу відпочинку на березі водосховища у Старому Салтові. Рекреаційний комплекс призначався для оздоровлення працівників комунального підприємства «Міськелектротранс» та перебував у власності територіальної громади міста Харкова.
 
У лютому 2016 року міськрада передала комплекс з понад 60 будиночків в оренду приватній фірмі. За півроку чиновники вирішили продати базу відпочинку орендарю. За майно ТОВ заплатило трохи більше 2,5 млн. грн. разом з ПДВ.
 
Слід зазначити, що відповідно до вимог закону, орендар мав право позачергового викупу бази (без проведення торгів). Однак законодавець визначив обов’язкові умови пріоритетної купівлі. За згодою Харківської міської ради фірма мала провести ремонт приміщень, переоснащення або інші зміни на краще. На  облаштування бази  необхідно було витратити суму не меншу 25% вартості самого комплексу.
 
Проте за півроку ТОВ не проводило жодної роботи з удосконалення орендованої нерухомості.
 
Окрім того, для продажу вартість бази значно занизили. На момент передання майна в оренду його оцінили в 3,9 млн. грн., а при продажу оцінка без ПДВ склала трохи більше 2 млн. грн.
 
У той же час, за висновками експертів, ринкова вартість рекреаційного комплексу на момент приватизації становила 5,8 млн. грн. Тобто реальну вартість бази оцінювач занизив майже утричі.
 
Варто відзначити, що за умови проведення торгів, за комплекс на березі водойми учасники конкурсу могли запропонувати навіть більшу суму, яка б в подальшому поповнила міський бюджет.
 
Наразі за фактом умисного заниження вартості бази розслідується кримінальне провадження. Підприємство, яке проводило оцінку, підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки ( ч. 3 ст. 365-2 КК України). Досудове розслідування триває.
 
У зв’язку з фактами, що свідчать про незаконність приватизації рекреаційного об’єкту, прокуратура звернулася до суду з вимогою повернути майно у власність територіальної громади.
 
 
 
 
 
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2716