Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.11.2019

Прокуратура вимагає повернення земельної ділянки громаді Харкова вартістю понад 56 мільйонів гривень

Харківська місцева прокуратура №3 звернулась до господарського суду Харківської області з позовом про стягнення заборгованості за договором оренди землі, його розірвання та повернення ділянки площею 1,1 га, вартість якої понад 56 млн. грн.

За інформацією заступника керівника місцевої прокуратури Наталії Коваленко, у 2007 році на підставі рішення Харківської міської ради товариству з обмеженою відповідальністю надали в оренду земельну ділянку в Немишлянському районі м.Харкова для будівництва торгівельно-розважального центру з офісними приміщеннями та гостьовою парковкою.
 
Згідно умов вказаного договору, у випадку не здачі об’єктів до експлуатації у встановлені строки, а також не отримання дозволів на виконання будівельних робіт, зазначене рішення втрачає чинність і договір оренди землі підлягає розірванню у встановленому законом порядку.
 
Місцева прокуратура встановила, що до теперішнього часу ТОВ не виконало вказані умови договору та навіть не розпочало процедури підготовки до початку будівельних робіт. На сьогоднішній день земельна ділянка вільна від будь-яких будівель та споруд. Також ТОВ допустило заборгованість за вказаним договором оренди землі, яка виникла ще у 2016 році.
 
Використання підприємством земельної ділянки з грубим порушенням істотних умов договору оренди землі  порушує  інтереси власника земельної ділянки – Харківської міської ради щодо володіння нею, розпорядженням та використанням.
 
Ці дії ТОВ стали підставою для вжиття місцевою прокуратурою заходів представницького характеру.
 
Наразі судом прийнято позовну заяву та відкрито провадження.
 
Довідково: Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі», орендна плата є істотною умовою договору. Статтею 21 цього ж Закону встановлено, що орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.
 
Як передбачено вимогами ст. 611 Цивільного кодексу України, у разі порушення зобов’язань настають наслідки встановлені договором або законом.
 
Поряд з цим, ст. 34 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.
 
Прес-служба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2359