Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.09.2020

Прокуратура довела у Верховному Суді незаконність передачі в оренду земельної ділянки вартістю понад 12 млн грн

Офіс Генерального прокурора у Верховному Суді відстояв позицію щодо неправомірного надання в користування комерційній структурі земельної  ділянки площею майже 1 га.

Встановлено, що в 2018 році Харківською міською радою прийнято рішення про передачу в оренду земельної ділянки одному з господарських товариств для будівництва торгового центру з гіпермаркетом та підземним паркінгом. Вказаному ТОВ на праві приватної власності належало три нежитлові приміщення загальною площею 546 кв м. Площа земельної ділянки при цьому становить майже 1 га, тобто в 15 разів більше площі нерухомості. Вартість зазначеної земельної ділянки, розташованої по просп. Ювілейному, складає понад 12 млн грн.

Згідно зі ст. 134 ЗК України, право оренди на зазначену земельну ділянку мало бути продано з земельних торгів учаснику, який би запропонував найвищу плату за користування нею.

Встановлено, що набувач безпідставно використав спрощений механізм оформлення в користування зазначеної ділянки, тобто без проведення земельних торгів.

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 07.05.2020 залишено без змін рішення господарського суду Харківської області від 23.12.2019 яким задоволено позов заступника керівника Харківської місцевої прокуратури № 2 про визнання незаконним рішення Харківської міської ради щодо передачі в оренду вказаної земельної ділянки.

Верховний Суд відхилив касаційні скарги відповідачів і залишив без змін рішення судів першої та апеляційної інстанцій.


Пресслужба прокуратури Харківської області

кількість переглядів: 2179