Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.06.2021

Прокуратура продовжує викривати незаконний видобуток піску на Харківщині — припинено діяльність чергового кар’єру (ВІДЕО, ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури викрито незаконну діяльність підприємства під час досудового розслідування за фактом порушення правил використання надр (ч. 2 ст. 240 КК України).

У рамках діяльності міжвідомчої робочої групи з питань протидії та розкриття кримінальних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища  прокуратурою активізовано роботу з викриття злочинів, вчинених в екологічній сфері, зокрема з незаконного використання надр.
 
Нагадаємо, 26 травня цього року припинено діяльність незаконного кар’єру площею 10 га на території Роганської об’єднаної територіальної громади, а саме на землях Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва та частково на землях запасу сільськогосподарського призначення.
 
Вже за місяць, 24 червня 2021 року, викрито ще один незаконний кар’єр, розташований у м. Балаклія.  Встановлено, що до незаконної розробки цього родовища мають відношення ті ж особи, які незаконно видобували пісок на території Роганської об’єднаної територіальної громади.
 
За даними слідства, підприємство, маючи спеціальний дозвіл на користування надрами на земельній ділянці у м. Балаклія, розроблювало родовище, значно вийшовши за межі ділянки, на яку має дозвіл. Площа кар’єру, на якому незаконно видобували пісок, складає близько 10 га.
 
24 червня 2021 року проведено огляд зазначеної місцевості. Вилучено 3 одиниці спецтехніки та документацію.

Також взято зразки ґрунту та піску. Після проведення необхідних експертиз буде встановлено суму шкоди, заподіяної державі незаконним видобутком піску.  За попередніми даними, державі заподіяно шкоду на мільйони гривень.
 
Слідчі дії тривають, встановлюється коло осіб, причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення та вирішується питання щодо повідомлення про підозру за фактом порушення правил використання надр (ч. 2 ст. 240 КК України).
 
Досудове розслідування проводять слідчі Слідчого управління ГУНП в Харківській області, оперативний супровід здійснюють співробітники Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України та Управління Служби безпеки України.
 
Протидія злочинам в екологічній сфері є одним з пріоритетних напрямків роботи органів прокуратури. Активна і послідовна робота на цьому напрямку продовжується.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 2648