Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.07.2021

Незаконне заволодіння майже 500 тис. грн на виборчих бюлетенях — двом особам повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Чугуївської окружної прокуратури Харківської області повідомлено про підозру директору товариства з обмеженою відповідальністю та фізичній особі-підприємцю у заволодінні чужим майном за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 191 КК України).

Як повідомив керівник окружної прокуратури Сергій Прилуцький, досудовим розслідуванням встановлено, що у 2020 році директор товариства з обмеженою відповідальністю та фізична особа-підприємець розробили злочинну схему, до якої залучили головного бухгалтера однієї з територіальних виборчих комісій Харківської області.
 
Так, встановлено, що на замовлення територіально-виборчої комісії підприємство-підрядник мало виготовити виборчі бюлетені. Між підприємством-підрядником та товариством з обмеженою відповідальністю укладено договір про виготовлення друкованих матеріалів.
 
З метою створення штучної фінансово-господарської діяльності та завищення вартості виборчої документації між зазначеним товариством з обмеженою відповідальністю та фізичною особою-підприємцем укладено договір на придбання вказаних бюлетенів за ціною, втричі вищою від ринкової.
 
Бухгалтером територіально-виборчої комісії підписано платіжне доручення, скріплено його печаткою та подано на підпис голові територіально-виборчої комісії, на підставі чого в подальшому проведено оплату за послугу з виготовлення виборчих бюлетенів.

За результатами експертизи, сума збитків, завданих державному бюджету, складає понад 500 тисяч гривень.
 
Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру головному бухгалтеру виборчої комісії. Крім того, вирішується питання щодо накладення арешту на майно підозрюваних з метою відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.
 
Досудове розслідування проводять слідчі Чугуївського районного управління поліції ГУНП в Харківській області, оперативний супровід здійснюють співробітники Управління СБ України в Харківській області.
 
Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 
Довідково: стосовно голови територіально-виборчої комісії до суду скеровано обвинувальний акт за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1969