Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.10.2021

Керівництвом обласної прокуратури проведено робочу зустріч з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (ФОТО)

Заступник керівника обласної прокуратури Станіслав Муратов та начальник відділу обласної прокуратури Олег Гончаренко провели чергову робочу зустріч з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Сергієм Кузьменком.

Під час зустрічі працівники прокуратури та представник Офісу Омбудсмана обговорили ряд проблемних питань та спільні шляхи їх вирішення в рамках тогорічного Меморандуму про співпрацю між Генеральним прокурором та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини.
 
Зокрема, Сергій Кузьменко зазначив, що представниками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини під час неодноразових моніторингових візитів до установ виконання покарань області фіксувалася низка порушень як національного, так і міжнародного законодавства щодо умов тримання, якості медичного забезпечення в’язнів, неналежного поводження з ними, про що зазначалося у щорічній доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в України.
 
У зв’язку з цим, в останні роки відмічається збільшення кількості прийнятих Європейським судом з прав людини рішень проти України, у яких констатовані численні порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, під час перебування осіб в установах попереднього ув’язнення та виконання покарань.
 
Заступник керівника обласної прокуратури Станіслав Муратов зазначив, що питання дотримання конституційних прав в’язнів, їх належного медичного забезпечення, зокрема в державних установах «Олексіївська виправна колонія (№ 25)» та «Харківський слідчий ізолятор», перебувають на постійному контролі обласної прокуратури, вживаються заходи щодо усунення порушень закону та поновлення прав взятих під варту та засуджених осіб.
 
Учасники зустрічі визначилися з колом питань, які необхідно обговорити під час проведення правопросвітницького заходу на базі однієї з установ виконання покарань області.
 
Також учасники зустрічі обмінялися інформацією щодо наявних у провадженні Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та органів прокуратури звернень в’язнів, які тримаються під вартою та відбувають покарання у пенітенціарних установах області, визначили спільні дії з вирішення цих звернень та заходи реагування на порушення законності у разі встановлення підстав для задоволення звернень.
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2968