Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.11.2021

Прокуратура в суді апеляційної інстанції домоглася повернення навчальному закладу земельних ділянок вартістю понад 50 млн грн

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 28 жовтня 2021 року скасовано рішення Господарського суду Харківської області, яким відмовлено у задоволенні позову прокурора про визнання недійсними договорів про співпрацю та звільнення земельних ділянок.

Встановлено, що у серпні 2020 року між Харківською державною зооветеринарною академією та товариством з обмеженою відповідальністю укладено договори з обробітку ґрунту для подальших спільних наукових досліджень та  про спільні наукові дослідження з вирощування озимої пшениці на земельних ділянках загальною площею 1168 га та вартістю понад 50 млн грн, які перебувають у постійному користуванні вказаного навчального закладу.
 
Аналіз вказаних договорів свідчить, що дійсною метою їх укладення є приховування сторонами фактичних відносин оренди земельних ділянок.
 
Отже, земельні ділянки фактично вибули у платне користування та повне відання товариства з обмеженою відповідальністю для здійснення господарської діяльності з метою отримання прибутку.
 
Вказані обставини стали підставою для направлення позову Дергачівською окружною прокуратурою Харківської області.
 
Рішенням Господарського суду Харківської області від 1 липня 2021 року у задоволенні позовних вимог прокурора відмовлено.
 
Не погоджуючись з вказаним рішенням, Харківською обласною прокуратурою оскаржено його до суду вищої інстанції.
 
Східний апеляційний господарський суд дійшов висновку про задоволення апеляційної скарги та в цілому позову Дергачівської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави в особі Міністерства освіти та науки України та Головного управління  Держгеокадастру у Харківській області до вищого навчального закладу освіти та Товариства з обмеженою відповідальність про визнання недійсним договорів та звільнення земельних ділянок. Постанова набрала законної сили.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 3256