Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.06.2022

Нагляд за додержанням законів у місцях несвободи в умовах воєнного стану — пріоритет роботи обласної прокуратури (ФОТО)

Органами обласної прокуратури в умовах особливого періоду забезпечено належну та цілеспрямовану роботу на напрямі нагляду за додержанням вимог національного законодавства та міжнародних стандартів у місцях несвободи, а також на виконанні низки пріоритетних завдань у сфері нагляду за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань та інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

В умовах воєнного стану, коли агресор не полишає спроб атакувати Харківську область, прокурори продовжують проводити перевірки та вживати заходів реагування на усунення порушень законів. На даний час розглянуто і задоволено 193 документи прокурорського реагування, до встановленої законом відповідальності притягнуто 125 осіб, скасовано 53 незаконних акти індивідуальної дії.
 
За фактами захоплення, пошкодження та руйнування установ попереднього ув’язнення та виконання покарань ДКВС та ГУНП в області розпочато 14 кримінальних проваджень за ст. 438 КК України, досудове розслідування у яких триває.
 
Приділено належну увагу стану забезпечення відповідними органами та установами вимог законодавства під час проведення евакуації засуджених з установ, які пошкоджено та зруйновано, спільно з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста вжито низку заходів щодо дотримання прав військовополонених, які тримаються у відповідній дільниці державної установи «Харківський слідчий ізолятор».
 
Під пильною увагою прокурорів перебувають питання регулярних особистих прийомів засуджених та осіб, взятих під варту, які тримаються в спецустановах поліції, слідчому ізоляторі та установах виконання покарань, вирішення звернень в’язнів.
 
Не залишаються осторонь прокурори і в питаннях дотримання вимог законодавства під час лікування засуджених і взятих під варту осіб, надання особам психіатричної допомоги в примусовому порядку, недопущення фактів катувань та іншого жорстокого поводження з особами, які перебувають у місцях несвободи, а також забезпечення виконання кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, профілактики рецидивної злочинності та розшуку осіб, які ухиляються від їх відбування.
 
Комплекс вжитих заходів у цілому сприяв дотриманню правопорядку у місцях несвободи, забезпеченню відповідними органами та установами конституційних прав і свобод людини та громадянина, недопущенню дезорганізації діяльності державних і правоохоронних органів під час виконання кримінальних покарань та інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
 
Робота на цьому пріоритетному напрямі триває, органи прокуратури продовжують неухильно забезпечувати зміцнення законності та підвищення ефективності реалізації визначених законодавством функцій та завдань в умовах воєнного стану.
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2647