Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.01.2023

Незаконне право оренди земель площею майже 307 га — прокуратура в апеляційній інстанції оскаржує судове рішення

Харківською обласною прокуратурою подано апеляційну скаргу на судове рішення з метою захисту права комунальної власності територіальної громади на землі площею майже 307 га, які за відсутності законних підстав «відсудило» на свою користь фермерське господарство.

На підставі судових рішень за позовами прокуратури визнано незаконними видані у 2013 році накази ГУ Держземагенства у Харківській області про передачу громадянину для ведення фермерського господарства двох земельних ділянок, розташованих на території Асіївської сільської ради Балаклійського району Харківської області, загальною площею майже 307 га. Крім того, встановлено, що громадянин і ТОВ набуло право оренди та суборенди на землю поза обов’язковою конкурсною процедурою, тому відповідні договори визнано недійсними, а відповідачів зобов’язано повернути землі у відання держави в особі ГУ Держгеокадастру у Харківській області. 
 
Вказані судові рішення набрали законної сили у вересні 2020 року та, відповідно до ст.ст. 129, 129-1 Конституції України, ст. 18 ЦПК України, є обов’язковими до виконання на всій території України. У межах процедури виконання судових рішень державними реєстраторами до державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено записи щодо скасування права оренди цих земель.
 
При цьому Харківською обласною прокуратурою встановлено, що рішенням Господарського суду Харківської області від 28.06.2022 задоволено позов одного з фермерських господарств до ГУ Держгеокадастру у Харківській області про визнання за цим господарством права оренди зазначених земель на підставі договорів, нібито укладених в 2014 році. 
 
Однак у зв’язку з юридичною дією судових рішень, які набрали законної сили у вересні 2020 року, право оренди земель, про які йдеться у  вказаному позові, є недійсним.
 
Відповідно до положень Земельного кодексу України, право комунальної власності на ці землі з 12.11.2021 набула Балаклійська територіальна громада в особі Балаклійської міської ради у зв’язку з державною реєстрацією такого права у Державному реєстрі речових прав.
 
Таким чином, фермерське господарство фактично через незаконне рішення господарського суду, винесене влітку 2022 року, тобто під час обстрілів м. Харкова, намагалось залишити в оренді землі, оренда яких припинена на підставі попередніх рішень судів за позовами прокуратури, які переглядались аж до Верховного Суду та залишились у силі і більше перегляду та оскарженню не підлягають.
 
На думку прокуратури, це було навмисно зроблено у 2022 році з розрахунку, що органи прокуратури через воєнні дії на території міста та області не відмоніторять це незаконне рішення та не оскаржать його у встановлені присічні строки.
 
Заступником керівника Харківської обласної прокуратури оскаржено вказане рішення Господарського суду Харківської області від 28.06.2022 в апеляційному порядку. Ухвалою Східного апеляційного господарського суду відкрито провадження.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2114