Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2023

Прокуратура через суд зобов’язала фізичну особу-підприємця повернути незаконно набуті нежитлові приміщення вартістю 3,8 млн грн (ФОТО)

Господарський суд Харківської області задовольнив позовну заяву Слобідської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави до Харківської міської ради, Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради та фізичної особи-підприємця про скасування рішення міської ради, визнання договору купівлі-продажу недійсним та повернення нерухомості вартістю майже 3,8 млн грн.

Встановлено, що на підставі договору, укладеного в 2017 році між міською радою та фізичною особою-підприємцем, в оренду передано нежитлові приміщення, розташовані по пров. Подільському в м. Харкові.
 
У подальшому підприємець звернувся до Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради із заявою про надання дозволу на приватизацію зазначеної нерухомості шляхом викупу. При цьому до вказаної заяви не долучено жодних документів, які б надавали право на таку приватизацію.
 
Однак всупереч передбаченої процедури на підставі рішення ХМР підприємцю надано дозвіл на приватизацію вказаного об’єкту нерухомого майна шляхом викупу. У подальшому за ФОП зареєстровано право власності на нерухомість.
 
Встановлено, що процедуру приватизації проведено із порушенням вимог законодавства. Продаж майна мав бути проведений виключно шляхом аукціону або конкурсу, оскільки орендарем не проведено поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об’єкта без завдання йому шкоди, в розмірі не менш як 25 відсотків ринкової вартості майна. 
 
Порушення вимог законодавства стали підставою для направлення окружною прокуратурою відповідного позову до суду. Позов задоволено в повному обсязі, наразі триває строк на апеляційне оскарження.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2148