Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.03.2023

Захищаємо інтереси держави: прокуратура в апеляції домоглась збільшення розміру орендної плати за користування землею (ФОТО)

Східний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу заступника керівника Харківської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Зачепилівської селищної ради Харківської області до ТОВ про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

Встановлено, що в 2006 році товариству з обмеженою відповідальністю для обслуговування нежитлових будівель і споруд було передано в оренду земельну ділянку площею майже 6,5 га, розташовану в с. Кочетівка Зачепилівської селищної об’єднаної територіальної громади. Відповідно до умов договору, термін оренди складав 20 років.
 
Нормативна грошова оцінка земельної ділянки не проводилась, однак водночас із цим договором було передбачено, що розмір орендної плати може бути переглянутий після виготовлення експертної грошової оцінки земельної ділянки. Сума орендної плати складала понад 5500 грн на рік.
 
Відповідно до витягу з технічної документації зазначеної ділянки від 24.03.2020 року, її нормативна грошова оцінка становить майже 8,7 млн грн. Нормативна грошова оцінка є основою для визначення розміру орендної плати.
 
Щоб привести істотні умови договору у відповідність до вимог норм чинного законодавства, виникла необхідність встановити орендну плату в розмірі 6 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. У зв’язку з цим прокуратура звернулась до Господарського суду Харківської області з позовом про внесення змін до договору оренди, відповідно до яких орендна плата за користування земельною ділянкою має складати понад 520 тис. грн на рік.
 
Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позову в частині збільшення розміру орендної плати було відмовлено. Не погодившись із вказаним рішенням, прокурор подав апеляційну скаргу, яку постановою Східного апеляційного господарського суду задоволено — оренду плату збільшено до понад 520 тис. грн на рік, завдяки чому державний бюджет буде поповнюватись на цю суму.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 2092