Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.05.2023

На сторожі справедливості: прокурори домоглись реальних покарань для зловмисників

Органи Харківської обласної прокуратури продовжують послідовну роботу з притягнення до відповідальності та винесення справедливих вироків для осіб, які вчиняли злочини проти власності в умовах воєнного стану.

Встановлено, що троє мешканців Харківщини, один з яких раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності, а інший встиг вчинити декілька корисливих злочинів ще до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, вчинили низку крадіжок. Користуючись тим, що через воєнні дії мешканці смт Нова Водолага покинули свої домоволодіння, крадії проникли до одного з будинків, в якому вирішили «поживитись».
 
«Дотримуючись обережності», зловмисники виносили накрадене частинами, ночами. Загальна сума завданої шкоди склала понад 300 тис. грн.
 
Вироком Нововодолазьського районного суду Харківської області усіх трьох чоловіків визнано винними у крадіжках (ч.ч. 3, 4 ст. 185 КК України). Одному зі зловмисників, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності, однак нові злочини вчинив під час іспитового строку за попереднім вироком, призначено покарання у виді 5 років 6 місяців позбавлення волі.
 
А от інших двох крадіїв було засуджено до покарання у виді 5 років позбавлення волі, та, відповідно до ст. 75 КК України, звільнено від відбування покарання з випобуванням з іспитовим строком на 3 роки. Перший заступник керівника Харківської обласної прокуратури, не погодившись із цим вироком, звернувся до Харківського апеляційного суду з апеляційною скаргою.
 
Суд, врахувавши доводи прокурора, задовольнив зазначену апеляційну скаргу: двом обвинуваченим призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі.
 
Вирок набув чинності.
 
Крім того, за принципової позиції прокурора до 5 років 6 місяців позбавлення волі засуджено раніше неодноразово судимого мешканця Сахновщинського району, якого визнано винним у замаху на крадіжку та крадіжці в умовах воєнного стану (ч. 2 ст.15, ч. 4 ст.185, ч. 4 ст. 185 КК України).
 
Встановлено, що у травні 2022 року, звільнившись з місць позбавлення волі, чоловік знову вчинив низку злочинів. Він проникав до територій домоволодінь та підприємств, звідки виносив чуже майно.
 
Вироком Диканського районного суду Полтавської області його засуджено до покарання у виді 5 років позбавлення волі та на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування призначеного покарання з іспитовим строком на 2 роки.
 
Прокурор оскаржив цей вирок з підстав невідповідності призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого внаслідок м’якості та неправильного застосування положень закону України про кримінальну відповідальність. Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Полтавського апеляційного суду погодилась з доводами прокурора та задовольнила апеляційну скаргу.
 
Вирок апеляційного суду набув чинності.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1262