Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.05.2023

Встановлення злочинного впливу: організатору групи, яка тероризувала харків’ян, повідомлено нову підозру (ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри одному з ватажків організованої групи за фактом встановлення та поширення злочинного впливу (ч. 1 ст. 255-1 КК України).

Нагадаємо, у лютому 2023 року правоохоронці знешкодили організовану групу, яка тероризувала харків’ян, «вибиваючи» з них неіснуючі борги. Зловмисники застосовували до потерпілих фізичне насильство, били їх і погрожували фізичною розправою.
 
Один з організаторів групи — 35-річний чоловік, який неодноразово притягався до кримінальної відповідальності за вчинення тяжких злочинів. Звільнившись із місць позбавлення волі, він став позиціонувати себе «смотрящим» по одному з районів Харкова.
 
У такий спосіб він намагався взяти під контроль діяльність інших осіб, причетних до вчинення злочинів на території району, та отримувати від них грошові «відкати».
 
Ці гроші мали йти на поповнення злодійської «каси» та на підтримку осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Натомість «смотрящий» обіцяв надавати допомогу у вирішенні конфліктних ситуацій та проблемних питань.
 
Крім встановлення та поширення злочинного впливу, йому також інкримінують вимагання, вчинене повторно, організованою групою, в умовах воєнного стану, незаконне заволодіння транспортним засобом, грабіж, вчинений повторно, в умовах воєнного стану, групою осіб (ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 289, ч. 1 ст. 28, ч. 4 ст. 186 КК України).
 
Наразі підозрюваний та інші учасники організованої групи перебувають під вартою.
 
Досудове розслідування проводять слідчі СУ ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Харківській області та Департаменту стратегічних розслідувань НПУ.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1330