Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.05.2023

До 10 років ув‘язнення загрожує колаборантці, яка збиралась вчити українських дітей за стандартами освіти рф (ФОТО)

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт щодо 45-річної жінки за фактами колабораційної діяльності (ч. 3, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, під час окупації м. Куп’янськ жінка вирішила співпрацювати з представниками зс рф та добровільно обійняла посаду «заместителя начальника» у так званому «Отделе образования ВГА Купянского района Харьковской области».
 
Колаборантка проводила наради з колективом, погоджувала найм нових співробітників у відділ, визначала розмір їх заробітної плати та підписувала відповідні документи. 
 
Крім того, жінка організовувала виїзд вчителів до рф для проходження перекваліфікації та переатестації, надавала вказівки на впровадження у навчальних закладах підручників російською мовою, а також надавала підлеглим працівниками методичні та консультаційні матеріали щодо впровадження освітніх стандартів держави-агресорки в навчальних закладах. 
 
Правоохоронці затримали колаборантку в порядку ст. 208 КПК України. Підозрювана перебуває під вартою. Її судитимуть у Червонозаводському районному суді м. Харкова. 
 
Викриття та документування протиправної діяльності проводилось спільно з Управлінням СБУ в Харківській області. 
 
Максимальна санкція статей передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1140