Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.10.2023

Встановлено орггрупу колаборантів, які вишукували українських військових та патріотів під час окупації Харківщини (ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру чотирьом чоловікам у колабораційній діяльності, вчиненій організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у липні минулого року 40-річний чоловік погодився на пропозицію російських військових та став «командиром» так званого «Взвода патрульной службы» у складі «Управления внутренних дел» в окупованому на той час м. Куп‘янськ. Метою цього «органу» було придушення будь-якого супротиву військовій окупації з боку цивільних осіб, насадження злочинної політики та укладу життя рф, а також вчинення актів розправи над громадянами, які не хотіли підтримувати «русский мир».
 
До роботи у псевдоправоохоронному органі чоловік залучив ще трьох своїх «побратимів». 
 
Так, його 30-річний знайомий обійняв посаду «полицейского Взвода патрульной службы». Ще двоє чоловіків віком 34 та 32 роки стали «полицейскими-водителями».
 
Четверо колаборантів виявляли осіб серед числа учасників АТО, осіб, які проходили службу в ЗСУ, органах МВС, Національної Гвардії та українських патріотів.
 
Крім того, вони вишукували у населення зброю для подальшої її передачі окупантам. Також «полицейские» патрулювали місто та разом з російськими службами «несли службу» на блокпостах.
 
Наразі вирішується питання щодо оголошення всіх учасників орггрупи у розшук. 
 
Досудове розслідування проводять слідчі СУ ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — ДСР НПУ.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1134