Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.02.2024

Ідентифіковано трьох чоловіків, які катували 16-річного хлопця під час окупації Купʼянщини (ВІДЕО/ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру двом чоловікам 28 та 32 років у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України) та у порушенні законів та звичаїв війни за попередньою змовою групою (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України) та ще одному 28-річному громадянину за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Правоохоронці встановили трьох чоловіків, які катували 16-річного хлопця. Всі троє — мешканці Купʼянського району. За даними слідства, 32-річний чоловік під час захопленя громади став «заместителем начальника отдела уголовного розыска Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области». У свою чергу, 28-річний підозрюваний обійняв посаду «и.о. помощника участкового инспектора полиции отдела учакстковых инспекторов полиции». Третій фігурант — 28-річний мешканець Купʼянщини.  
 
В одному з населених пунктів Купʼянського району 15 серпня 2022 року 16-річний хлопець повертався до себе додому. В цей час до нього підʼїхала автівка, з якої вийшли троє озброєних чоловіків, які були вдягнені у військову форму.
 
Вони силоміць затягнули хлопця до авто та відвезли до катівні, що була облаштована в приміщенні Купʼянського райвідділу поліції. Потерпілого утримували там 16 діб.
 
Підозрювані катували та знущались над підлітком: надягали йому на голову протигаз з перекриванням дихальних шляхів, змушували його присідати, віджиматись від підлоги. Також фігуранти систематично били дитину, майже не годували, а замість питної води давали технічну.
 
Жорстокими діями підозрювані намагались отримати від 16-річного юнака інформацію про проукраїнські налаштованих громадян та учасників АТО/ООС на Купʼянщині.
 
Коментує: начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Харківської обласної прокуратури Олександр Шевченко
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 330