Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.02.2024

Взято під варту колаборантку, яка очолила гімназію при окупантах і намагалась русифікувати навчальний процес (ФОТО)

За процесуального керівництва Куп’янської окружної прокуратури Харківської області повідомлено про підозру 62-річній жінці за фактом колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у липні 2022 року підозрювана, перебуваючи на території Куп’янщини, на той час окупованій російськими загарбниками, добровільно пішла на співпрацю з ворогом. Жінка погодилась на пропозицію окупантів очолити так звану «Великохуторскую гимназию ВГА Купянского района», створену на матеріально-технічній базі українського навчального закладу.
 
Новоспечена «и. о. директора» повідомила вчителям гімназії та батькам учнів про встановлення та впровадження стандартів освіти рф. Колаборантка збирала списки вчителів, згодних працювати на таких умовах, та здійснювала набір технічного персоналу.
 
Підозрювана ретельно готувалась до нового навчального року — проводила інвентаризацію майна, отримала від представника окупаційної влади зразки документів у відповідності до стандартів рф, у тому числі свідоцтва про отримання середньої освіти.
 
Щоб остаточно русифікувати навчальний процес, «директорка» зробила опис українських підручників і книжок для їхнього подальшого вилучення як «нацистської» літератури.
 
Готуючи приміщення гімназії до нового навчального року, колаборантка за особистим підписом склала «ведомость на канцелярские принадлежности первокласников» та «список учеников». Підозрювана встигла організувати і провести свято Першого дзвоника, але остаточно втілити плани з русифікації освітнього процесу їй не вдалось у зв’язку з деокупацією.
 
Правоохоронці зібрали докази протиправної діяльності жінки і повідомили їй про підозру. За клопотанням сторони обвинувачення їй обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
 
Досудове розслідування проводить відділення №3 СВ Куп’янського РВП ГУНП в Харківській області, оперативний супровід - Управління СБУ в Харківській області.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 279