Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2024

За принципової позиції прокуратури земельна ділянка, на якій частково розташований пансіонат для літніх людей, повернеться у власність тергромади (ФОТО)

Суд задовольнив позовну заяву керівника Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради до фізичної особи про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом зобов’язання її повернення з приведенням у придатний для використання стан, включаючи знесення самочинно збудованого майна.

Ленінським районним судом м. Харкова продовжується розгляд кримінального провадження відносно чотирьох обвинувачених за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило у 2021 році виникнення пожежі з численними жертвами осіб похилого віку в будівлі по вул. Нижній Гиївській на території Холодногірського району м. Харкова.
 
Водночас Новобаварською окружною прокуратурою м. Харкова, на виконання доручення обласної прокуратури, з урахуванням обставин, встановлених під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, а також за результатами вивчення стану додержання вимог чинного містобудівного законодавства, встановлено наявність порушень при використанні земельної ділянки для розміщення вказаної будівлі.
 
Зокрема встановлено, що зазначена двоповерхова будівля, яка використовувалась для проживання осіб похилого віку, побудована у 2012 році самочинно, без належної проектно-дозвільної документації та розміщена частково на земельній ділянці загальною площею 255,25 кв. м, щодо якої Харківською міською радою ще в 2008 році прийнято рішення про надання в оренду для обслуговування житлового будинку за вказаною адресою. Проте відповідного договору оренди в подальшому укладено так і не було. 
 
Вартість земельної ділянки, яка підлягає поверненню за судовим рішенням, складає майже пів мільйона гривень. 
 
Незважаючи на фактичне використання вказаної земельної ділянки комунальної форми власності без укладеного договору оренди, Харківською міською радою як власником будь-які заходи з метою усунення вказаних порушень протягом тривалого часу не вживалися, в тому числі й після пожежі з численними жертвами, яка набула значного суспільного резонансу, а також після направлення органами прокуратури у встановленому законом порядку відповідних листів, якими міську раду поінформовано про наявні порушення та запропоновано самостійно пред’явити відповідний позов з метою захисту порушених інтересів.   
 
У зв’язку з нездійсненням органом місцевого самоврядування відповідних повноважень окружна прокуратура в 2021 році звернулася до суду з позовом.
 
Рішенням Київського районного суду м. Полтави позов прокурора задоволено повністю.
 
На теперішній час триває строк на апеляційне оскарження відповідного судового рішення.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 348