Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.02.2024

Завершено спецрозслідування стосовно двох колаборантів, які стали «правоохоронцями» при окупантах (ФОТО)

Куп’янською окружною прокуратурою Харківської області затверджено та направлено до суду обвинувальні акти стосовно 23-річної жінки та 49-річного чоловіка за фактами колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

 

За даними слідства, мешканка с. Шипувате Великобурлуцької селищної ради під час окупації Куп’янщини збройними силами рф добровільно пішла на співпрацю з ворогом. Погодившись на пропозицію окупантів, жінка стала «и. о. следователя следственного отдела Управления внутренних дел ВГА Харьковской области».
 
Колаборантка виїжджала на місця подій та проводила попереднє слідство у кримінальних справах, що перебували у провадженні окупаційного правоохоронного органу.
 
Другий обвинувачений — мешканець Куп’янська. Він, вступивши у змову з російськими загарбниками, погодився обійняти посаду «и. о. помощника начальника дежурной части — оперативного дежурного Управления внутренних дел ВГА Харьковской области».
 
До обов’язків колаборанта входили патрулювання та несення служби на блокпостах, облаштованих зс рф, прийняття і оформлення звернень, а також затримання і конвоювання незаконно затриманих громадян до окупаційного правоохоронного органу.
 
Свої обов’язки колаборанти виконували до деокупації району у вересні 2022 року.
 
Наразі обвинувачені уникають зустрічі з українськими правоохоронцями, переховуючись від слідства, і перебувають у розшуку. Їх судитимуть заочно в Червонозаводському районному суді м. Харкова.
 
Досудове розслідування — СУ ГУНП в Харківській області, оперативний супровід — 7-ме управління (з обслуговування Харківської області) ДСР Національної поліції України, Управління СБУ в Харківській області.
 
Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 349