Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.02.2024

Прокуратура вимагає повернути державі землі історико-культурного призначення у центрі Харкова (ФОТО)

Керівник Шевченківської окружної прокуратури м. Харкова подав до суду дві позовні заяви щодо повернення у власність держави земельних ділянок площею майже 0,3 га та вартістю 2 млн гривень.

Мова йде про земельні ділянки, що розташовані у центрі Харкова, а саме по пров. Класичному та вул. Клочківській.
 
Встановлено, що земельні ділянки розташовані в межах пам’ятки археології місцевого значення «Поселення Харків», яка занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України наказом Міністерства культури України від 28.11.2013 №1224.
 
Крім того, спірна земельна ділянка по вул. Клочківській розташовується на території «Фортеці», місця розбудови Харкова у 1654 році як укріплення на пагорбі біля злиття річок Харків і Лопань.
 
Чинним законодавством України передбачено, що землі, на яких розташовані пам'ятки археології, можуть перебувати лише у державній власності.
 
Водночас на вказані земельні ділянки було зареєстровано право комунальної власності за Харківською міською радою.
 
Також стосовно земельних ділянок по вул. Клочківській вже прийнято рішення щодо надання дозволу на об’єднання земельних ділянок підприємству з метою подальшої передачі у власність або користування, що призвело б до пошкодження пам’ятки археології внаслідок антропогенного впливу.
 
Таким чином, окружною прокуратурою подано позовні заяви до суду щодо усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні землями історико-культурного призначення та повернення земельних ділянок.
 
На теперішній час за позовами окружної прокуратури Господарським судом Харківської області відкриті провадження у справах.
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 342