Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2024

Незаконне підвищення цін на електроенергію: прокуратура вимагає стягнути з підприємства майже 1,8 млн грн бюджетних коштів

Керівник Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова подав до суду позовну заяву в інтересах держави про визнання недійсними додаткових угод до договору про закупівлю товару та повернення безпідставно сплачених бюджетних коштів у сумі майже 1,8 млн гривень.

Встановлено, що комунальним підприємством «Підземне місто» оголошено про проведення процедури закупівлі електричної енергії. 
 
За результатом проведення торгів переможцем вказаного аукціону обрано ТОВ, з яким у подальшому було укладено договір. 
 
Сторони дійшли згоди щодо ціни електричної енергії за 1 кВт/год, визначивши її у розмірі 2,4791 грн з ПДВ. Проте у подальшому були укладені додаткові угоди, якими була підвищена ціна на електроенергію майже на 2,5 грн за 1 кВт/год, а обсяг постачання електричної енергії зменшено. 
 
Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі», істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю. 
 
У свою чергу, укладання додаткових угод, правовою підставою зміни ціни в яких визначено п. 2 та п. 7 ч. 5 ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі», зумовили зміну істотних умов договору про закупівлю, а саме незаконне збільшення ціни за одиницю товару понад 10% від ціни, визначеної в договорі. 
 
Цінові довідки Харківської торгово-промислової палати, якими серед іншого постачальником обґрунтовано укладання додаткових угод, за своїм змістом лише відображають середньозважені ціни на електричну енергію як товар, станом на певні проміжки часу або певні дати та мають довідковий характер. 
 
Таким чином, ТОВ незаконно отримало майже 1,8 млн грн бюджетних коштів від КП «Підземне місто». 
 
Наразі за позовом окружної прокуратури Господарським судом Харківської області відкриті провадження у справі.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 294