Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.03.2024

Прокуратура через суд вимагає від підприємства повернути незаконно отримані бюджетні кошти

Керівник Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова подав до суду позовну заяву в інтересах держави до товариства з обмеженою відповідальністю про визнання недійсними додаткових угод до договору про закупівлю товару та повернення безпідставно сплачених бюджетних коштів.

Новобаварською окружною прокуратурою м. Харкова за результатами вивчення стану законності у сфері публічних закупівель встановлено наступне.
 
У 2021 році між комунальним підприємством м. Харкова та ТОВ укладено договір про постачання електричної енергії споживачу.
 
Сторони дійшли згоди щодо ціни електричної енергії за 1 кВт/год, визначивши її у розмірі 2,40 грн з ПДВ.
 
Проте у подальшому були укладені додаткові угоди, якими була безпідставно підвищена ціна на електроенергію, а обсяг постачання електричної енергії зменшено.
 
Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону України «Про публічні закупівлі», істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.
 
Таким чином, ТОВ незаконно отримало майже 700 тис. грн бюджетних коштів від комунального підприємства.
 
За позовною заявою прокуратури Господарським судом Харківської області відкрито провадження у справі.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 286