Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.03.2024

Розшук засуджених, які ухиляються від відбування покарання, — на постійному контролі органів прокуратури

Відділ протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Харківської обласної прокуратури спільно з окружними прокуратурами вживає заходів, спрямованіих на належне та своєчасне виконання вироків судів, за якими осіб засуджено до кримінальних покарань, у тому числі не пов’язаних з позбавленням волі.

Протягом лютого-березня 2024 року органами обласної прокуратури проведені результативні перевірки в діяльності територіальних підрозділів Національної поліції в області з розшуку засуджених, які ухиляються від відбування кримінального покарання.
 
Під час них виявлені суттєві порушення вимог закону, які в сукупності призводять до незабезпечення ефективного розшуку таких осіб, та сприяють їм у тривалому ухиленні від призначеної судом міри покарання. Серед порушень: тривалий час незвернення працівниками поліції вироків судів до виконання, непроведення належних першочергових розшукових заходів, несвоєчасне заведення оперативно-розшукових справ, а у заведених ОРС невжиття всіх необхідних та можливих оперативно-розшукових заходів із встановлення місцезнаходження розшукуваної особи.
 
За результатами перевірок керівникам територіальних підрозділів поліції внесено понад 45 документів реагування, виконуючи вимоги яких активізовано розшук більше 100 засуджених, які ухиляються від відбування кримінального покарання, розшукано більше 20 таких засуджених та 12 засуджених оголошено у розшук.
 
Організація належного і своєчасного розшуку засуджених, які ухиляються від відбування кримінального покарання, перебуває на постійному контролі в обласній прокуратурі.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 256