Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.03.2024

Афера з нерухомістю: за ініціативи прокуратури у власність громади Харкова буде передано квартиру вартістю 2,4 млн гривень, якою заволоділи шахраї (ФОТО)

За принципової позиції Київської окружної прокуратури м. Харкова суд задовольнив позов в інтересах держави в особі Харківської міської ради про витребування квартири вартістю 2,4 млн гривень з чужого незаконного володіння.

Встановлено, що законним власником двокімнатної квартири в будинку по вул. Метробудівників у Харкові був чоловік, який помер у квітні 2017 року. Спадкоємців у нього не було. Однак вже через 10 днів після смерті власника внаслідок шахрайських дій відбулось незаконне заволодіння вказаним житлом. Зловмисники, використовуючи паспортні дані померлого, уклали договір купівлі-продажу зазначеної квартири.
 
Окружна прокуратура, захищаючи інтереси держави, звернулась до Київського районного суду м. Харкова з відповідним позовом. Його задоволено частково — визнано недійсним договір купівлі-продажу квартири, водночас у визнанні спадщини відумерлою та передачу її у власність територіальної громади було відмовлено.
 
Не погодившись з рішенням суду, прокурори подали апеляційну скаргу, яка була задоволена Харківським апеляційним судом, зазначена квартира визнана відумерлою спадщиною.
 
Однак вже після прийняття постанови апеляційним судом відповідачем перепродано цю спірну квартиру іншій особі. 
 
Враховуючи, що вказана квартира мала перейти у комунальну власність, однак була протиправно відчужена приватній особі, окружна прокуратура, послідовно відстоюючи позицію, у 2021 році подала до суду позов про витребування цього нерухомого майна з чужого незаконного володіння.
 
Рішенням Київського районного суду м. Харкова позовні вимоги прокурора задоволено, вказана квартира витребувана з власності кінцевого набувача на користь Харківської міської територіальної громади. Триває строк на апеляційне оскарження зазначеного рішення.
 
Довідково: за фактом незаконного заволодіння вказаною квартирою триває досудове розслідування. Злочинні дії інкриміновано як шахрайство (ч. 4 ст. 190 КК України в редакції до 11.08.2023).
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 261