Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.03.2024

Оформлення фейкової інвалідності — викрито заступницю директора однієї з центральних районних лікарень (ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру заступниці директора з експертизи тимчасової непрацездатності однієї з центральних районних лікарень Харківської області за фактом службового підроблення (ч. 1 ст. 366 КК України).

За даними слідства, підозрювана вносила завідомо недостовірні відомості до медичної документації пацієнтів. Зокрема встановлено, що у березні минулого року зловмисниця, достовірно знаючи, що чоловік, який до неї звернувся, не проходив жодних медичних оглядів, внесла до офіційного документа неправдиві дані про результати огляду «хворого» у «Направленні на медико-соціальну-експертну комісію (МСЕК)». 
 
У подальшому цей документ став підставою для складання комісією КЗОЗ «Обласний центр медико-соціальної експертизи» довідки про встановлення чоловіку ІІ групи інвалідності.
 
Встановлено, що підозрювана діяла у змові з реєстраторкою медичної обласної МСЕК №4 КЗОЗ «Обласний центр медико-соціальної експертизи», до якої безпосередньо і звертались клієнти для оформлення фейкової «групи інвалідності» під ключ. Саме вона за гроші організувала процес оформлення фальсифікованої документації у медичних установах Харківщини. У подальшому це сприяло тому, що клієнти — чоловіки призовного віку — ухилялись від мобілізації або виїжджали за кордон. Як повідомлялось раніше, правоохоронці викрили реєстраторку. Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт щодо неї за фактом одержання неправомірної вигоди для себе за обіцянку здійснити вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 2 ст. 369-2 КК України). Судовий розгляд триває. 
 
Наразі встановлюється повне коло осіб, які завдяки підозрюваній безпідставно отримали довідки про інвалідність.
 
Досудове розслідування проводить СУ ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу Управління СБУ в Харківській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 297