Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.03.2024

Захищаємо інтереси держави: за втручання прокуратури повернуто землі вартістю майже 154 млн гривень

Суд задовольнив позов Куп’янської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави до підприємства про скасування державної реєстрації права оренди земельних ділянок водного фонду вартістю майже 154 млн гривень.

Встановлено, що в 2004 році між Великобурлуцькою районною державною адміністрацією та підприємством укладено договір оренди чотирьох земельних ділянок водного фонду зі ставком та з прибережною захисною смугою загальною площею майже 60 га строком на 10 років для рибогосподарських потреб. Ці землі розташовані поблизу села Новоселівка, поза межами населених пунктів. У 2014 році укладено додаткову угоду про поновлення терміну дії договору ще на 20 років.
 
Водночас встановлено, що відповідно до цієї додаткової угоди, підприємству передавались в оренду земельні ділянки площею близько 60 га, однак з іншими кадастровими номерами, що суперечить вимогам законодавства.
 
Так, передача в оренду земельної ділянки зі ставком мала здійснюватись у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди у відповідності до вимог ст. ст. 116, 122-124, 184, 186, 186-1 Земельного кодексу України, тобто з обов'язковим розробленням проєкту землеустрою щодо відведення в оренду земельних ділянок, його погодження та затвердження уповноваженими органами.
 
Крім того, ділянки, про які йдеться, частково накладається на земельні ділянки лісогосподарського призначення, що перебувають у постійному користуванні держпідприємства «Куп'янське лісове господарство» і розташовані на території Великобурлуцького лісництва. При цьому державним підприємством згода на вилучення цих земель не надавалась.
 
За втручання органів прокуратури орендований підприємством водний об’єкт площею 52 га повернуто власнику – Великобурлуцькій селищній раді. Проте землі прибережної захисної смуги площею більше 6 га до цього часу залишалися у користуванні орендаря.
 
Порушення вимог законодавства стали підставою для направлення окружною прокуратурою відповідного позову до суду. Господарський суд підтримав позицію прокуратури і задовольнив зазначений позов. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 341