Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.03.2024

Протидіємо засміченню земельних ресурсів: прокуратура зобов’язала недобросовісного орендаря привести в придатний для використання стан землі вартістю понад 47 млн грн (ФОТО)

Суд задовольнив позов Немишлянської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради до ТОВ про відновлення становища, яке існувало до порушення, а саме приведення земельної ділянки вартістю понад 47 млн грн у придатний для використання стан.

Встановлено, що за ТОВ зареєстровано право власності на нежитлову будівлю, розташовану по вул. Луї Пастера в м. Харків. Площа будівлі складає майже 2 тис. кв. метрів.
 
У 2021 році на підставі рішення Харківської міської ради зазначеному ТОВ надано в оренду земельну ділянку площею майже 6,5 га за рахунок земель житлової та громадської забудови для реконструкції вказаної нежитлової будівлі з будівництвом реабілітаційно-профілактичного комплексу.
 
Окружна прокуратура звернулась до суду з позовом про визнання недійсним цього договору оренди та зобов’язання повернути Харківській міській територіальній громаді вказану землю.
 
Прокурори зазначили, що дозвіл на розроблення документації із землеустрою для будівництва, експлуатації та обслуговування обєктів не містить чіткого зазначення, яка саме частина земельної ділянки, що відводиться, призначалася та була необхідна саме для реконструкції обʼєкта нерухомості та будівництва зазначеного комплексу. Таким чином, ТОВ використовувало земельну ділянку площею, яка в 47,9 разів перевищує площу самої будівлі.
 
Господарський суд Харківської області підтримав позицію прокуратури і задовольнив позов, зобов’язавши ТОВ повернути земельну ділянку.
 
Однак у ході огляду цієї земельної ділянки із залученням спеціалістів Відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами та промислового забруднення встановлено засмічення частини ділянки будівельними відходами.
 
На відкритому ґрунті виявлено сторонні предмети, відходи бетону та асфальту, а також биту цеглу і шифер. Внаслідок порушення орендарем природоохоронного законодавства та засмічення земельних ресурсів відходами погіршено екологічний стану земельної ділянки.
 
Це стало підставою для направлення окружною прокуратурою відповідного позову до суду. Господарський суд Харківської області підтримав позицію прокурорів і задовольнив зазначену позовну заяву. Наразі триває строк на апеляційне оскарження.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 230