Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2024

Олександр Фільчаков на спільному брифінгу розповів про підсумки роботи прокуратури за два роки повномасштабного вторгнення рф (ФОТО)

14 березня 2024 року відбувся спільний брифінг начальника обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, керівника Харківської обласної прокуратури Олександра Фільчакова, обласних очільників Нацполу та ДСНС Володимира Тимошка та Артема Астахова.

«Вже два роки ми протидіємо збройної агресії рф на території нашого регіону. Прокурори здійснюють процесуальне керівництво у понад 22 тисячах кримінальних проваджень за фактами скоєння злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку», – зазначив Олександр Фільчаков.
 
Понад 15 тисяч пов’язані з нападами чи бомбардуваннями будь-якими засобами цивільної інфраструктури, майже 4 тисячі – з катуванням та іншим фізичним та психологічним насильством, понад 100 – з вбивствами, майже 430 – з незаконним позбавленням волі, понад 2700 – з мародерствами, 19 – зі зґвалтуваннями.
 
Після деокупації на звільнених територіях виявлено 25 катівень. Очільник обласної прокуратури повідомив, що понад триста людей пройшли через тортури та знущання, з них закатовано до смерті 9: 
 
«Як правило, це були громадяни з проукраїнською позицією, учасники АТО, працівники правоохоронних органів та громадські активісти. Їх допитували, погрожуючи позбавленням життя, та систематично вчиняли насилля у вигляді удушення, застосування електрошокеру та електричного струму. Осіб утримували у нелюдських умовах без їжі, питної води та умов для сну».
 
У кримінальних провадженнях за такими фактами повідомлено про підозру 23 особам. До суду направлено обвинувальні акти стосовно 9 осіб.
 
Широкого розголосу набула інформація щодо застосування ворогом для ударів ракет північнокорейського виробництва.
 
«2 січня з місця події вилучено уламки однієї з ракет, яка ідентифікована національними та міжнародними експертними інститутами як північнокорейська ракета КN-23. Вона суттєво відрізняється від радянських та російських ракет. Корейська ракета має набагато більшу дальність ніж Іскандер (700 км та 250 км, відповідно), але недосконалу систему управління та наднизьку точність», — зауважив Олександр Фільчаков. 
 
В умовах війни фіксується значна кількість злочинів проти основ національної безпеки, зокрема державної зради, здійснення колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору та так званих корегувальників вогню. З початку війни нами повідомлено про підозру 1050 особам за фактами вчинення таких злочинів. Призначено покарання понад 382 особам.
 
«Російські загарбники прагнуть позбавити нас майбутнього. Вони в прямому сенсі крадуть українських дітей», — наголосив очільник облпрокуратури.
 
Відомо про вивезення з території області до рф або тимчасово окупованих територій 743 дітей, з яких 250 повернулися до України, 103 перебувають у рф з родичами, місцезнаходження ще 390 встановлюється. У цих провадженнях процесуальне керівництво здійснюється Офісом Генерального прокурора.
 
«Війна продовжується, а ми продовжуємо працювати і робити все від нас залежне щоб наблизити нашу спільну Перемогу», — підсумував Олександр Фільчаков.
 
 
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 233