Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.03.2024

До 12 років увʼязнення засуджено колаборанта, який став «полицейским» під час окупації Купʼянська та конвоював учасників АТО (ФОТО)

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав винним 46-річного чоловіка за фактом колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Прокурори довели, що під час російського захоплення м. Купʼянськ місцевий мешканець добровільно співпрацював з ворогом.
 
Він обійняв посаду «полицейского-водителя группы конвойной службы Управления внутренних дел ВГА Харьковской области». При прийомі на роботу серед всіх документів фігурант надав «пояснення», де вказав інформацію та адресу знайомого йому учасника АТО.
 
Псевдоправоохоронець здійснював пропускний режим на блокпостах, перевіряв документи на транспортні засоби тощо.
 
Колаборант конвоював незаконно затриманих громадян, серед яких були учасники АТО/ООС, проукраїнськи налаштовані громадяни. Надалі «поліцейський» доставляв людей до ізолятора тимчасового тримання, де їх незаконно утримували та піддавали тортурам.
 
20 березня 2024 року суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова виніс вирок. Колаборанту призначено покарання у виді 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на строк 12 років та з конфіскацією майна.
 
Триває строк на апеляційне оскарження вироку.
 
Перед деокупацією Харківщини чоловік втік на територію рф, де перебуває й нині. Його оголошено у розшук.
 
Оскільки засуджений поки що переховується від українського правосуддя, строк відбуття ним покарання почне обчислюватись з моменту його фактичного затримання. Допоки він ухиляється від відбування покарання, призначеного йому за вироком суду, строки давності зупиняються.
 
Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — 7-ме управління (з обслуговування Харківської області) ДСР НПУ.
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 179