Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.04.2024

Судитимуть двох експосадовців, які передавали ворогу карти газових мереж на Харківщині (ФОТО)

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний акт стосовно двох колишніх чиновників філії «Харківгаз» за фактом пособницта державі-агресору, вчиненого у групі осіб, за участі двох виконавців без попередньої змови (ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України). 

За даними слідства, під час окупації м. Вовчанськ один з обвинувачених очолив так зване ГП «Газовая служба», створеного російськими загарбниками на матеріально-технічній базі українського підприємства. За свою роботу він отримував 55 тисяч російських рублів.  
 
Другий зловмисник обійняв посаду «главного инженера» у вказаній псевдоустанові. Його «посадовий оклад» становив 48 тисяч російських рублів.  
 
Обвинувачені налагодили діяльність квазіпідприємства, зокрема організували вихід на роботу підлеглих працівників, видавали накази та підписували документи, пов’язані з газопостачанням та обслуговування газорозподільчих систем.
 
Пособники ворога передали представникам рф карти газових мереж Харківської області. 
 
Ці дані допомогали агресору корегувати обстріли з метою завдання найбільшої шкоди Україні, терору місцевого населення, позбавляючи можливості відновити газопостачання до житлових будинків та адміністративних будівель.  
 
Також окупанти «враховували» картографічні відомості для облаштування інженерних загороджень та мінних полів для стримування контрнаступальних операцій ЗСУ.  
 
Після визволення громади обидва поплічники ворога намагалися «залягти на дно» у Вовчанську, а згодом переховувались в орендованих квартирах у Харкові. 
 
Однак уникнути відповідальності поплічникам ворога не вдалось — правоохоронці затримали їх в порядку ст. 208 КПК України. Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення: обом підозрюваним було обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.  
 
Чоловіків судитимуть у Чугуївському міському суді Харківської області. 
 
Досудове розслідування та оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.
 
Обвинуваченим загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 145