Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.04.2024

«Маніпуляції не вдались»: завдяки прокуратурі у власність держави буде повернуто дві земельні ділянки вартістю понад 1 млн грн

Суд задовольнив позовну заяву керівника Красноградської окружної прокуратури Харківської області в інтересах держави про витребування земельних ділянок, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок.

Прокурори встановили, що в грудні 2019 року чоловік отримав у власність дві земельні ділянки на території Старовірівської ОТГ на Харківщині для особистого ведення фермерського господарства. Загальна площа земель — понад 5 га.
 
Органу місцевого самоврядування чоловік надав фіктивний наказ про прийняття його на роботу до фермерського господарства. Крім того, доказів наявності освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі до заяви він не додав взагалі. Отже, чоловік не дотримався обов`язкових умов для отримання земельних ділянок відповідно до чинного законодавства України.
 
Вже у лютому 2020 року вказані землі були ним відчужені за договорами купівлі-продажу голові одного з фермерських господарств Красноградського району.
 
Після цього землі були передані в оренду вже іншому підприємству, що є грубим порушенням Земельного кодексу України.
 
Таким чином, чоловік незаконно отримав земельні ділянки, ввівши в оману відповідні органи місцевого самоврядування щодо наміру їх використовувати для ведення фермерського господарства.
 
Фактично він не мав на меті здійснення будь-якої фермерської діяльності на отриманій земельній ділянці, оскільки здійснив їх продаж менше ніж через півтора місяці після отримання.
 
Це стало підставою для звернення прокурора з позовною заявою до суду, яка нині задоволена в повному обсязі.
 
Рішення виніс Господарський суд Харківської області. Триває строк на апеляційне оскарження.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 112