Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.04.2024

Завдяки прокуратурі у державну власність буде повернуто земельну ділянку лісогосподарського призначення у Харкові

Суд задовольнив позовну заяву керівника Новобаварської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави про визнання незаконними та скасування рішень, визнання недійсними державного акта на право власності на земельну ділянку та договорів купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державної реєстрації та повернення земельної ділянки.

Прокурори встановили факт незаконного відведення земельної ділянки площею 0,1 га, розташованої на території Холодногірського району м. Харкова, для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за рахунок земель лісового фонду.
 
Позов обґрунтований тим, що на момент відведення земельної ділянки в 2009 році її частина перебувала в постійному користуванні Данилівського дослідного держлісгоспу у складі Дергачівського лісництва, правонаступником якого на теперішній час є Державне підприємство «Харківська лісова науково-дослідна станція».
 
Ринкова вартість вказаної земельної ділянки складає понад 600 тис. грн.
 
Проте під час передачі Харківською міською радою земельної ділянки у власність фізичній особі порушено чинне законодавство. Мова йде про порядок вилучення земельних ділянок державної власності, наданих у постійне користування державному лісогосподарському підприємству в межах міста обласного значення.
 
Вказаний порядок передбачає, що органом, уповноваженим на здійснення такого вилучення, є обласні державні адміністрації.
 
При цьому встановлено, що таке вилучення не здійснювалося, з постійним лісокористувачем відведення відповідної земельної ділянки не погоджувалося.  
 
Наразі позов прокурора задоволено в повному обсязі. Рішення виніс Ленінський районний суд м. Харкова. Триває строк на апеляційне оскарження.
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури

кількість переглядів: 129