Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.05.2024

До довічного увʼязнення засуджено російського командира БТГр, який в перший день вторгнення наказував стріляти по авто з цивільними на кільцевій дорозі Харкова (ВІДЕО/ФОТО)

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав винним 49-річного російського військового у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Йому призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

Прокурори довели, що заступник командира з військово-політичної роботи 25-ої окремої мотострілецької бригади 6-ої загальновійськової армії Західного військового округу зс рф (військова частина 29760) спільно з іншими військовослужбовцями прибув до Бєлгородської області рф, де отримав інформацію про підготовку повномасштабного військового вторгнення до України. Перед 24 лютого 2022 року фігуранта було призначено командиром батальйонно-тактичної групи (БТГр).
 
Після вторгнення на територію України окупанти прибули до кільцевої дороги м. Харкова. Вранці 24 лютого цивільним  особам, які їхали на автівках цією дорогою, військові зс рф наказали розвернутися та залишити вказане місце. Люди почали висловлювати своє невдоволення та просили надати їм можливість проїхати цим шляхом для виїзду у безпечну місцевість. Проте російський командир надав наказ прицільно стріляти по автомобілях з цивільними. 
 
Деякі російські військові відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. 51-річна мати з 29-річною донькою зупинились, військовослужбовці зс рф допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові, які були готові виконувати злочинний наказ свого командира. Вони почали стріляти по своїх та жінках. Внаслідок цього один військовий рф та мати загинули, а доньці вдалось врятувати своє життя. 
 
Дівчина побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомогав їй. Він з пораненням повз по землі. Вона посадила його в автівку, рятуючи власне та його життя.
 
Також серед поранених були 48-річний чоловік та 61-річна жінка, по автомобілях яких теж стріляли російські військові за наказом командира. 
 
Крім того, встановлено, що російський командир у 2008 році брав участь у війні рф проти Грузії та «підтримував безпеку» у проведенні незаконного референдуму в українському Криму.
 
Обвинувальний вирок виніс Київський районний суд м. Харкова. Триває строк на апеляційне оскарження.
 
Оскільки засуджений поки що переховується від українського правосуддя, строк відбуття ним покарання почне обчислюватись з моменту його фактичного затримання. Допоки він ухиляється від відбування покарання, призначеного йому за вироком суду, строки давності зупиняються.
 
Спеціальне досудове розслідування проводив СВ Управління СБУ в Харківській області.
 
 
 
 
Пресслужба Харківської обласної прокуратури
 

кількість переглядів: 85